masakan yg bnyk menggunakan rempah,ttp mudah disediakan..
Created on : 26-05-2009
Bahan-bahan (4 org makan )
- ayam(anggaran 1/2 or suku ekor )
- bwg merah
- bwg putih
- halia
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- ubi kentang
- carrot
- rempah soto(lihat gmbr bgksn)
- garam
- perasa
- cuka
- air
Cara-cara
- tumbuk bwg merah,putih, halia..tumis bhn2 tumbuk bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga garing.
- masukkan ayam yg telah dipotong kecil2 sambil tutup dengan tudung periuk supaya keluar lemaknya.
- masukkan rempah soto sambil kacau sehingga bercampur dengan ayam tadi.kmdn tutup semula selama 5 minit.
- masukkan pula kentang yg telah dipotong berbaji dan tutup semula supaya kentang cepat empuk.
- tambahkan air mengikut sukatan yg diperlukan..biarkan ia mendidih, dan masukkan 1 cb cuka..
- masukkan carrot, garam dan serbuk perasa (jika suka).
- siap utk dihidangkan bila carrot dan ubi telah empuk.taburkan daun bwg dan daun sup....
No comments:
Post a Comment