Search This Blog

June 26, 2009

Masak Lemak Bunga Betik dan udang









Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • udang (ikut suka saiz)
  • bunga betik (direbus dan dibuang airnya untuk menghilangkan rasa pahit)
  • tempoyak
  • santan/susu segar
  • bwg merah,bwg putih,cabai melaka/merah,kunyit hidup,sedikit belacan-ditumbuk
  • garam/perasa

Cara-cara

  1. mula2 rebus bunga betik,buang air,kmdn rebus sekali lagi.masukkan gula.kmdn buang airnya..ambil bunganya sahaja.
  2. bahan2 tumbuk dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air.biarkan mendidih.
  3. masukkan udang,biar mendidih.masukkan santan/susu.kacau supaya tidak pecah minyak.
  4. masukkan tempoyak ikut citarasa.lebih tempoyak lebih lemak dan masam.kemudian masukkan bunga betik.biar mendidih sekejap dan tutup api.

2 comments:

  1. huhu tak pernah makan lagi masakan bunga betik ni.tapi yg sy tahu amat,tempoyak masak lemak mmg best!!

    ReplyDelete
  2. yah...mmg terangkat kalu masukkan tempoyak..sy pun x penah mkan,ini neibor yang ajar..sedap,x pahit lgsg..baik utk kesihatan..

    ReplyDelete

a happy family....

a happy family....